loading

Složení kosmetických přípravků

Alantoin – dusíkatá látka, které urychluje regenerační procesy v organismu. Alantoin se používá v lékařství na podporu hojení ran a infekcí. Pro své mírně zvláčňující, adstringentní a epitelizační (regenerace pokožky) účinky se používá právě i v kosmetických přípravcích. Získává se například z javoru, kostivalu atd.

Aloe Vera – šťáva z listů této kaktusové rostliny se používá v péči o pleť pro její uklidňující, ochranné a hydratační účinky. Aloe vera je bohatou směsí více než dvou set významných složek; má pozitivní detoxikační efekt. Léčivou sílu této rostliny znali již staří Egypťané.

Alfa hydroxylová kyselina (AHA) – skupina ve vodě rozpustných kyselin, které se přirozeně vyskytují v ovoci, cukrové třtině, kyselém, mléce a víně. Jsou látky, které chrání buňky před oxidací tím, že absorbují nebo zneškodňují volné radikály. Známé antioxidanty jsou vitamín C a E a beta karoten. Při aplikaci na kůži pomáhají antioxidanty chránit kůži před stárnutím ochranou buněčných složek jako je kolagen nebo elastin.

Alginát (algin) - tato přísada se získává z mořské řasy. V kosmetických přípravcích algin slouží jako konzistenční prostředek (s vodou tvoří gely).

Alkohol - organická sloučenina sloužící jako dobré rozpouštědlo mnoha látek. Alkohol má konzervační a dezinfekční vlastnosti (tonizuje a osvěžuje), najdete ho například ve složení některých pleťových vod. Zároveň napomáhá vstřebávání účinných látek do pokožky. Získává se kvašením a destilací z ovoce, kukuřice a brambor.

Aminokyselina – základní stavební jednotka všech proteinů. Jsou potřebné pro zdravý vývoj našich svalů, vlasů, pokožky, nehtů a doslova každého vlákna v lidském organismu. Aminokyseliny zároveň podporují účinek vitamínů a minerálů.

Antioxidant – jedná se o přirozenou obranou před volnými radikály. Antioxidanty je neutralizují a tím chrání buňky před oxidací. V kosmetice se využívají, protože zabraňují poškození buněčných složek, jako je kolagen a elastin, a předčasnému stárnutí. Zároveň zvyšují odolnost proti slunečnímu záření. Nejznámějšími antioxidanty jsou vitamín C, E a beta karoten.

Bentonit - v přírodě se vyskytující barevný minerál. Bentonit ve vodě vytváří gelovou strukturu, která slouží jako stabilizátor emulzí a regulátor viskozity.

Betaglucan – prostředek bojující proti volným radikálům. Betaglucan stimuluje přirozenou obranyschopnost pleti a podporuje obnovu buněk. Osvědčil se i v boji proti nepříznivým vlivům znečištěného prostředí.

Ceramidy – přirozeně se vyskytující kožní tuky (lipidy), které fungují jako „mezibuněčný tmel“. Tvoří hlavní část hydrolipidového pláště, který drží kožní buňky pohromadě v pevné, hladké struktuře a pomáhá chránit kůži před ztrátou vody tím, že tvoří ochrannou bariéru. Ceramidy přirozeně ubývají s věkem, což způsobuje sušší, méně pružnou kůži.

Citrónová tráva (citronella, lemongrass) - je vytrvalá tropická rostlina, která roste v hustých trsech v Brazílii, na Madagaskaru a v Malajsii. Pro její výrazné citrónové aroma se přidává do parfémů /parfumerie/) a kosmetických produktů, jako jsou například krémy a mýdla. Citrónová tráva je známá pro své antibakteriální účinky.

Čajovník (tea tree) – výtečné ochranné a pěstící účinky čajovníku byly objeveny teprve nedávno, nicméně původní obyvatelé Austrálie je znají od pradávna. Hojivé a podpůrné vlastnosti této rostliny využíváme při péči o normální, problematickou i citlivou pleť a také v péči o nohy a nehty. Čajovník má antiseptické, čisticí a zklidňující účinky. Působí antibakteriálně a používá se také do přípravků po opalování, koupelových olejů a přípravků pro ústní a intimní hygienu.

D-panthenol – plní v kosmetice dva důležité úkoly: dodává pokožce vlhkost a současně zajišťuje, aby zůstala v pokožce vázána. D-panthenol v kombinaci s masťovým základem působí jako ochrana a umožňuje pokožce lépe a rychleji regenerovat. Má vynikající zklidňující, regenerační a výživné účinky na pokožku. Krém blahodárně působí na suchou, citlivou,normální a zralou pleť. Používá se jako ideální ošetřující přípravek po nadměrném slunění.

Echinacea (třapatka nachová) – je po dlouhou dobu využívána k léčení špatně se hojících ran a bodnutí hmyzem. Přidává se i do doplňků stravy, protože stimuluje buněčnou imunitu a posiluje tak obranyschopnost celého organismu. Echinacea pochází ze severoamerických prérií.

Elastinelastin je nerozpustná bílkovina, která tvoří hlavní součást pružných vláken ve tkáních živočichů. Nejvíce elastinu najdete ve vláknech šlach, průdušek, plic a cév. Obsahuje speciální aminokyseliny a látky glycin a prolin, které spolupracují na účincích elastinu na naše tělo. Doplnit elastin do pokožky je podle některých výrobců důležité, protože jen tak bude elastická, pružná a krásná.

Enzymbílkovina vytvářená tělem, která funguje jako katalyzátor urychlující a směrující přirozené chemické reakce v těle. Bez enzymů by chemické reakce v těle probíhaly tak pomalu, že by organismus nebyl schopen normálních životních funkcí.

Flavonoid – jde o látky podobné vitamínům, někdy se řadí přímo mezi ně. Flavonoidy okamžitě vypínají elasticitu pleti, zpevňují ji a zvláčňují. Pomáhají regenerovat kůži se špatně se hojícími ránami, proleženinami, spáleninami a záněty.

Fosfolipid - patří do skupiny tuků a má v těle celou řadu funkcí. Fosfolipidy jsou součástí buněčných membrán a účastní se mnoha metabolických pochodů. V kosmetice se využívají pro své antibakteriální vlastnosti.

Glycerin – byly doby, kdy se myslelo, že příliš mnoho glycerinu v hydratačním přípravku by mohlo vytlačit vodu z kůže, místo aby ji do kůže přivádělo. Tato teorie se dnes zdá zcela nepodložená. Zdá se, že opak je pravdou. Glycerin chrání přirozenou obranyschopnost kůže vyplňováním prostoru, kterému se říká mezibuněčná hmota a přitahováním právě takového množství vody, které udržuje homeostázu kůže.

Glycin (kyselina aminooctová) – jedná se o nejjednodušší ze základních aminokyselin. Glycin je součástí kolagenů a elastinu a v kosmetických přípravcích působí jako hydratační faktor. Pochází z palmových a slunečnicových jader.

Heřmánek pravý – tato rostlina obsahuje celou řadu léčivých látek. Heřmánek na pokožku působí protizánětlivě a dezinfekčně. Je účinný při kožních vyrážkách a spáleninách a také brání tvoření jizev.

Ibišek lékařský – léčivá rostlina, která má blahodárné účinky na pleť s akné, drobnými poraněními, popáleninami a pleť spálenou od slunce. Ibišek také regeneruje a vyhlazuje pokožku, zmírňuje její stárnutí a zpomaluje tvorbu vrásek. Má protizánětlivé účinky a jeho kořeny obsahují slizové látky, které se používají jako zahušťovadlo. V kosmetice se používá výtažek z listů rostliny a z kořene ibišku.

Jíl - léčivý jílčistící, léčivé a absorpční schopnosti. Používá se k odstranění odumřelých buněk, ke zjemnění a omlazení pokožky. Jíl zásadně mění své vlastnosti  v přítomnosti vody, v suché podobě je jíl sypkou horninou, ve spojení s vodou je ale plastickou hmotou, která tuhne.

Jitrocel kopinatý – léčivá rostlina, jejíž výtažky podporují regeneraci kůže se spáleninami, zarudnutím, vyrážkami a dalšími onemocněními. Jitrocel se používá při lokálně omezené infekci na povrchu, ale dokáže působit i hlouběji v tkáních a kloubech.

Kaolín – jedná se o přírodní bílý jíl. Dokáže odstranit přebytečný kožní maz a nečistoty v pórech i na povrchu pokožky. Kaolín se používá v čisticích přípravcích, například v pleťových maskách.

Kaštan koňský – výtažek z kaštanu působí tonizačně, čistí a prokrvuje pokožku. Kaštan dále příznivě působí na cévní systém, hojivě při hemoroidech, křečových žilách, bércových vředech a chorobách, jejichž příčinou je žilní nedostatečnost. Kaštan koňský obsahuje dvě účinné složky: eskulin a escin. Eskulin váže UV paprsky a tvoří přírodní ochranný faktor proti slunci. Escin odbourává nadbytečný obsah vody a podporuje upevnění tkáně. Extrakt se získává z květů, kůry a plodů kaštanu.

Kaviár – odjakživa byl kaviár synonymem bohatství a luxusu. Jeho výjimečné schopnosti v péči o pleť se však objevily teprve nedávno. Výtažky z kaviáru dokonale omlazují a zvláčňují pleť, dokonale ji vyživují a hydratují, a tak zpomalují proces stárnutí.

Koenzym Q10 – látka přirozeně obsažená v buňkách lidského těla, zejména v buňkách aktivních a zatěžovaných (například v buňkách srdečního svalu, v mozku, v játrech). Q10 hraje klíčovou úlohu při produkci energie a v ochraně buněk před poškozením toxickými volnými radikály. Ochraňuje tak buňky před poškozením a před předčasným stárnutím.

Kolagen – hlavní strukturální protein kůže, kostí, vazů, chrupavek a pojivové tkáně. Má schopnost odolávat napínání a udržuje strukturní neporušenost kůže. Úbytek kolagenu spojený s věkem, vystavení slunci a znečištění ovzduší vede ke vzniku vrásek.

Kreatin – látka s významnou schopností ukládat se kolem buněk pokožky a chránit ji před škodlivými vnějšími vlivy. Kreatin zmírňuje podráždění, má zklidňující účinky a redukuje drobné vrásky.

Kyselina glykolová – má velmi příznivé účinky na řadu kožních onemocnění. Kyselina glykolová se uplatňuje v přípravcích na akné a mastnou pokožku, nepravidelnosti pigmentace) i na stárnoucí, drsnou a šupinatou kůži.

Kyselina hyaluronová – přírodní, tělu vlastní substance, obsažená v mnoha orgánech těla. Regeneruje vazivo tak účinně, že potlačuje i proces stárnutí kůže (vyplňuje hluboké vrásky), a proto je využívána i v kosmetických omlazovacích přípravcích. Urychluje také hojící procesy a potlačuje vznik jizev. Má schopnost na sebe vázat velké množství vody (pojme přibližně tisícinásobek vody) a vyměňovat ionty. Již v 60. letech 20. století se využívala kyselina hyaluronová k lokální léčbě popálenin a kožních vředů.

Kyselina mléčná - má hydratační, antibakteriální a protizánětlivé účinky. Vzhledem k tomu, že kyselina mléčná zklidňuje podráždění a současně potlačuje množení bakterií, stala se běžnou součástí kosmetiky proti akné a přípravků na ošetření mastné a smíšené pleti. Tato látka má zároveň exfoliační a bělicí účinek, podporuje mikrocirkulaci pokožky a urychluje regeneraci a obnovu buněk. Pomáhá při obnově a udržovaní kožního ochranného filmu.

Kyselina salicylová - je jednou z nejúčinnějších antibakteriálních látek. Kyselina salicylová je velmi osvědčená v přípravcích, které jsou určené pro léčbu akné, protože zároveň dokáže regulovat tvorbu mazu, a to aktivním působením na enzymy zodpovědné za jeho produkci. Díky peelingovému účinku odstraňuje odumřelé buňky a zabraňuje ucpávání pórů.

Lanolin – svým složením a vlastnostmi je ze všech přirozených tuků lidskému kožnímu tuku nejblíže. Ve formě vazelíny se používá jako základ pro výrobu mastí, ale především je to velice dobrý prostředek pro péči o kůži, protože funkčně nahrazuje kožní tuk. Lanolin zjemňuje a zvláčňuje kůži a pomáhá při drsné a popraskané kůži.

Lecitin – je látka lidskému tělu vlastní a je nezbytný pro celou řadu funkcí. Lecitin se vyrábí ze sójových bobů a používá se jako rostlinný emulgátor. V kosmetických přípravcích podporuje pronikání účinných látek do pokožky.

Lékořice lysá – léčivá rostlina má protivirové vlastnosti a posiluje imunitní systém. Lékořice působí na ekzémy, kožní infekce a lupénku.

Levandule lékařská - léčivá a okrasná rostlina s fialovomodrými příjemně vonícími květy. Má významné hojivé a antiseptické účinky. Levandule podporuje prokrvení pokožky a její silice je často součástí kosmetických přípravků, parfémů a mýdel.

Lipid – popisný termín pro tuky nebo tukové látky. Lipidy jsou nerozpustné ve vodě a používají se na kůži jako zvlhčovací prostředky nebo emolienty pomáhající chránit kůži před drsnými stresory prostředí.

Lipozomy – drobné, kapalinou naplněné kuličky ze stejného materiálu, které tvoří buněčné membrány. Díky mikro rozměrům mohou lipozomy proniknout do epidermis a zásobovat svými aktivními látkami hlubší vrstvy, než by jinak bylo možné.

Lopuch větší – výtažky z lopuchu se v kosmetice přidávají zejména pro přípravků pro léčbu akné a kosmetiky pro mastnou pleť. Aktivní látky v něm obsažené léčí i svědivé vyrážky, bodnutí hmyzem, drobná poranění a opruzeniny.

Máslo bambucké (Shea Butter) – bambucké máslo důkladně pokožku vyživuje, hydratuje, zjemňuje a chrání proti nepříznivému počasí. Je to surovina produkovaná již po staletí, známá svými příznivými účinky na pokožku. Obsahuje vitamíny A, E a F často používané v kosmetice jako pěstící a zkrášlující složky. Působí do hloubky pokožky. Pro svoje vlastnosti se hodí jak v čistě přírodní formě (nahrazuje krém na ruce a pokožku těla), tak i jako surovina pro řadu kosmetických přípravků. Vzniká z výtažků velikých hnědých ořechů afrického stromu Shea tree, máslovníku, rostoucího v oblasti Ghany, Mali, Burkiny Faso a Nigérie.

Máslo mangové - je velmi jemný rostlinný tuk s vynikající snášenlivostí. Mangové máslo vykazuje terapeutické a regenerační vlastnosti. Zlepšuje roztíratelnost preparátů. Pokožku zjemňuje a napomáhá stabilizaci její vlhkosti. Je vhodný i jako součást preparátů dětské, opalovací a vlasové kosmetiky. Obsahuje velké množství provitamínu A, vitamínu B, C a E. Hodí se pro ošetřování suché a zralé pokožky.

Mateří kašička (royal jelly) - tekutá potrava včelích královen bývá často součástí omlazujících krémů a také ji lze použít do přípravků určených k regeneraci pokožky po úrazu. Jedná se o dražší přísadu – zvlášť v poslední době se velmi zvedla poptávka po tomto produktu a vzhledem k náročnosti získávání kvalitní suroviny cena mateří kašičky několikanásobně vzrostla.

Med – používá se jako složka masek na předcházení vráskám a čištění pokožky tváře a rukou. Vyhlazuje vrásky a zlepšuje prokrvení. Už od pradávna se mu přisuzují léčivé účinky a jedinečné výživné vlastnosti. Bývá nazýván elixírem mládí a dlouhověkosti, uznáván je také jako účinné afrodiziakum.

Meduňka lékařská – rostlina působí protikřečově a protivirově. Meduňka se proto uplatňuje při léčbě kožních infekcí, oparů, bradavic, kopřivky a lupénky. Pomáhá i při mírných alergických reakcích.

Melaninmelanin je pigment, který dává kůži, vlasům a očím jejich barvu. Produkce se spustí působením UV záření a jinými agresory, které stimulují podráždění, stres nebo je iniciována produkcí hormonů.

Měsíček lékařský – výtažky z měsíčku lékařského mají výrazné protizánětlivé, antiseptické a hojivé účinky. Zevně působí jako uklidňující prostředek na svědivé rány. Je doporučován při léčbě kožních zánětů, ekzémů, akné a lupénky. Pomáhá při léčbě a hojení odřenin, drobných poranění, bodnutí hmyzem, zarudnutí pokožky způsobené sluncem, popálenin a omrzlin.

Mořská sůl - přírodní látka, získávaná z mořské vody. Je všeobecně známo, že mořská sůl působí blahodárně na celé tělo. V kosmetice se používá především pro své čistící vlastnosti. Obsahuje velké množství minerálních látek, například jód, brom, draslík a sodík.

Myrha - pryskyřice myrhy je užívaná v přírodní medicíně již od dob starého Egypta. Její silné protizánětlivé, hojivé a bolest tlumící účinky se využívají zejména do ústních vod a zubních past. Působí preventivně proti vzniku zubního kazu a léčí onemocnění dásní. Díky antibakteriálním vlastnostem se přidává i do některých pleťových vod a dalších kosmetických přípravků.

Olej arašídový – díky vysokému obsahu velmi kvalitních tuků je arašídový olej oblíbenou přísadou mnoha kosmetických produktů. Dokonale hydratuje pleť a je vhodný pro péči o pokožku celého těla a také pro masáže. Jednou z vlastností oleje je i jeho malá vysychavost, a proto zvyšuje trvanlivost kosmetických přípravků. Arašídový olej se lisuje nebo extrahuje z plodů podzemnice olejné.

Olej avokádový – látka je oblíbenou přísadou nejen pro svou příjemnou vůni Má velice širokou škálu účinků: podporuje obnovu buněk a regeneraci pleti, uklidňuje svědivou kůži a působí protizánětlivě, udržuje pokožku hebkou a vláčnou, změkčuje ztvrdlou tkáň, chrání pleť před vnějšími vlivy a má ochranný sluneční faktor 2 – 4. Avokádový olej se získává z plodů avokáda lisováním za studena a obsahuje vysoký podíl vitamínů A, D, E, B a lecitinu.

Olej jojobový – jeden z nejkvalitnějších olejů je vhodný pro všechny typy pleti, včetně té nejcitlivější a nejnáročnější. Jojobový olej pokožku efektivně hydratuje, vyživuje, zvyšuje její elasticitu, hojí ji a regeneruje. Unikátní vlastnosti jsou dány jeho chemickým složením, které je takřka totožné s kožním mazem, jenž si pokožka přirozeně produkuje. Má přirozený ochranný faktor 3-4 a pro dokonalou snášenlivost se používá i do přípravků pro péči o novorozence. Jojobový olej se lisuje za studena z plodů jojobového keře.

Olej lněný – tento olej má výborné regenerační schopnosti a používá se proto hlavně na poškozenou pokožku trpící ekzémy, popáleninami a lupénkou. Lněný olej najdete dále v přípravcích pro suchou pleť díky jeho zvláčňujícím vlastnostem.

Olej makadamový - olej z makadamových ořechů se velmi lehce se vstřebává, chrání, hydratuje a regeneruje pokožku. Makadamový olej obsahuje vitamíny A, B, E a má přirozený UV faktor 3-4. Látka je také výborná na poškozené vlasy, které se po jeho aplikací opět stávají hebké a poddajné.

Olej mandlový - patří k nejcennějším olejům v péči o pleť. Dodává pleti pocit hebkosti, mírní podráždění, chrání a pomáhá především suché pleti se sklony k popraskání, olupování a svědění. Je velmi dobře snášenlivý, vhodný pro citlivou pleť, vynikající pro dětskou pokožku. Má silné regenerační a uklidňující účinky a je velmi efektivní na ošetření sluncem spálené pokožky. Získává se za studena z lisovaných mandlí.

Olej meruňkový – hodí se pro všechny typy pleti, včetně citlivé a dětské. Vzhledem ke svým regeneračním a zklidňujícím účinkům je meruňkový olej vhodný pro ošetření popraskané pokožky, ekzémů, akné a sluncem spálené pokožky. Efektivně zmírňuje podráždění pokožky.

Olej olivový – pouze ten nejkvalitnější olivový olej z prvního lisování má šanci se dostat do kosmetických přípravků. Používá se na zánětlivou, suchou a popraskanou pokožku i pro léčbu ekzémů. Olej ošetřuje, prokrvuje a regeneruje pokožku, a najdete ho i v přípravcích na ošetření nehtů a vlasů. Pro svou velmi dobrou snášenlivost se přidává i do dětské kosmetiky.

Olej rakytníkový - k léčebným účelům se rakytníkový olej používá už od starověku. Tento unikátní přírodní produkt má prokázané protizánětlivé a regenerační účinky , velmi příznivě působí na kožní problémy, akné, ekzémy, lupénku a zvyšuje pružnost pokožky.

Olej ricinový – tento olej se získává ze semen ricinového keře a je hojně zastoupen v přípravcích určených pro suchou a zralou pleť. Ricinový olej zabraňuje tvorbě vrásek, působí hojivě na pooperační jizvy, pomáhá odstranit bradavice a obnovuje regeneraci kůže.

Olej sezamový – je to výborný regenerační prostředek, který napomáhá obnově kůže a zvyšuje její odolnost. Sezamový olej podporuje prokrvení pokožky a zabraňuje předčasnému stárnutí. Pro celkovou stimulaci organismu a jeho imunitního systému se doporučuje masáž celého těla sezamovým olejem.

Olej slunečnicový - olej vylisovaný ze semen slunečnice působí jako vyhlazující přísada a pleťový kondicionér. Pomáhá pokožku regenerovat, zachovat její pružnost, pevnost a vláčnost, obnovovat přirozený lipidový filtr a podporovat přirozenou hydrataci. Napomáhá hojení akné a ekzémů a díky vysokému obsahu vitamínu E kůži výborně hojí.

Olej sójový – přidává se do masážních směsí kvůli jeho výborným zvláčňujícím a regeneračním účinkům. Ze všech rostlinných olejů obsahuje nejvíc lecitinu, ale pouze pokud je sójový olej lisovaný za studena. Působí příznivě při léčbě akné a ekzémů.

Panthenol - v kosmetickém průmyslu se panthenol přidává do pleťových krémů, přípravků po opalování, regeneračních krémů, vlasových šamponů a kondicionérů. Dokonale se vstřebává do pokožky, zvlhčuje a zjemňuje ji. Má vynikající zklidňující, regenerační a výživné účinky na pokožku. Blahodárně působí na suchou, citlivou, normální, zralou pleť a častěji opalovanou pleť a dodává zdravý vzhled vlasům.

Peptid – dvě nebo více aminokyselin ve vzájemné vazbě. Může fungovat jako chemický komunikátor. Drobné peptidy se používají v péči o pleť, protože se do kůže snadno vstřebávají.

Propolis - unikátní včelí produkt propolis, nazývaný také včelí tmel, je lepivá masa sbíraná včelami na poupatech borovic. Včely jí používají na utěsňování skulin v úlech. Má antiseptické, protizánětlivé a antibakteriální účinky a používá se například pro léčbu akné a ekzému.

Proteinaminokyselina svázaná peptidovou vazbou do jediné molekuly. Proteiny neboli bílkoviny jsou nejdůležitější pro růst a reparaci tkání.

Pšeničné klíčky – účinný regenerační prostředek je zdrojem svěžesti pro stárnoucí pleť. Pšeničné klíčky proti předčasnému stárnutí efektivně bojují s pomocí vysokého obsahu vitamínu E. Najdete ho i v přípravcích určených pro suchou pleť) a ošetření ztvrdlé a popraskané pokožky.

Rozmarýna lékařská- je silně aromatická rostlina s baktericidními a fungicidními účinky, silně povzbuzuje krevní oběh. V kosmetice se používá výtažek z rozmarýny a éterický rozmarýnový olej.

Sfingolipid – molekula, která umožňuje pokožce znovu tvořit vlastní lipidy. Sfingolipidy jsou proto schopné navrátit suché pleti její chybějící funkce a používají se zejména v přípravcích s tímto zacílením.

Skořice – extrakt ze skořice pomáhá v dlouhodobém posílení přirozené bariéry pokožky. Ochraňuje pleť, potlačuje tvoření škodlivých bakterií i zánětů a zabraňuje nadměrnému tvoření mastnoty.

Tenzid - aktivní čisticí látka. Tenzidy jsou organické sloučeniny, které působí na přilnavost molekul na styčné ploše různých látek (například kůže a částice nečistot) tím, že snižují povrchové napětí a usnadňují tak odstranění částic nečistot. Najdete je v kosmetických čisticích přípravcích.

Vitamin A – je důležitý pro růst a obnovu určitých kožních tkání. Pomáhá udržovat vlhkost pleti. Jeho nedostatek může způsobovat vysychání kůže, svědění a ztrátu pružnosti. V čisté podobě je vitamín A prokazatelně velmi účinný proti jemným i hlubokým vráskám.

Vitamin Bantioxidant, který odstraňuje volné radikály, které poškozují buňky a tkáně. Všechny typy vitamínu B podporují zdraví pleti.

Vitamin C – je známý jako působivý antioxidant, aplikace vitamínu C na kůži ji chrání, neutralizuje volné radikály způsobené UV zářením a znečištěním prostředí. Velké koncentrace vitaminu C mohou přispívat k reparaci kůže a podporovat tvorbu kolagenu. Vitamin C může kůži a zpevnit a vyhlazuje vrásky.

Vitamin E – také působivý antioxidant. Vitamín E pomáhá chránit proti poškození sluncem a bojuje proti vysychání kůže a známkám stárnutí.

Voda – zřejmě nejužívanější přísada v kosmetice, najdete ji v naprosté většině přípravků. Voda musí projít náročným procesem čištění a deionizace, aby obstála v požadovaných mikrobiologických standardech. Musí být zaručeno, že ve vodě pro kosmetické účely nejsou žádné nečistoty. Deionizace probíhá proto, aby nedošlo k reakci s jinou přísadou přípravku.

Voda termální - jedná se o vodu o teplotě minimálně 20°C. Tato voda má specifické fyzické i chemické vlastnosti, například vysoký počet minerálů, stopových prvků a jiných složek. Termální koupele jsou známé už od starověku. Nejznámější světové lázně jsou vystavěny okolo pramenů termální vody a využívají jejích blahodárných účinků.

Vosk Candelilla - má mimořádnou schopnost zadržovat oleje a chrání tak pokožku před vysoušením. Zlepšuje stabilitu a strukturu kosmetických produktů – působí jako emulgátor. Candelilla vosk se získává z listů mexického pryšce voskodárného.

Vosk včelí – v kosmetice se používá jako konzistenční činidlo v emulzích a stabilizátor. Uplatňuje se i v přípravě mastí – dělá je hutnější. Ve rtěnkách včelí vosk vylepšuje strukturu, jemnost, zadržování olejů a přilnavost.

Více než 200 výdejních míst
Blesková doba dodání
x

Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
OK Více informací